Tehnologie si Detalii Constructive

Prin intermediul firmei noastre beneficiati de cele mai bune si sigure optiuni constructive, care vor conferi locuintei dvs. un maxim de calitate, confort si siguranta !
Structura de rezistenta a constructiilor moderne din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase, utilizat in modul cel mai optim, consolidata de panouri tip OSB si de alte elemente metalice de legatura. Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton si fata de cele traditionale din lemn:
• obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente;
• elasticitatea materialului lemnos confera siguranta in cazul producerii seismelor;
• folosirea eficienta si economica a materialului lemnos;
• realizarea in timp redus a constructiei;

Daca la aceasta structura adaugam folosirea unor materiale moderne de constructie (vata minerala, rigips, membrane etc.) obtinem o izolatie termica si fonica foarte bune, umiditate interioara optima, precum si un climat de locuit foarte sanatos.

case pe structura din lemn

Un element important pe care il luam in considerare la construirea unei case este rezistenta mecanica a acesteia. In zonele cu seismicitate mare o casa din lemn prezinta avantajul masei proprii reduse, insa daca in zona respectiva se manifesta vanturi puternice este necesara adoptarea unor solutii adecvate de rigidizare si ancorare (atat a casei de fundatie, cat si a etajelor si acoperisului).

case pe structura din lemn

De asemenea, cand situatia impune aceasta, montam in structura peretilor elemente diagonale cu rol de contravantuire, suplimentare panourilor de OSB In cazul in care structura din lemn a peretelui este placata la exterior cu scandura, aceasta va fi montata la 45 de grade iar contravantuirile incastrate devin atunci obligatorii.

O configuratie tipica pentru peretii exteriori este (de la interior spre exterior): panouri de rigips, bariera (sau membrana semipermeabila) de vapori, structura portanta din lemn, constituita din grinzi cu dimensiunea 120x120 mm,sau 145x5mm pozitionati perpendicular pe directia peretelui si formand spatii de 410 mm sau 610 mm, izolatia termica (cel mai uzual formata din vata minerala) introdusa in spatiile dintre grinzi panouri de OSB (sau alte materiale similare), bariera de aer, invelitoare exterioara (polistiren).

case pe structura din lemn
Realizand pentru acest perete cateva estimari asupra rezistentei termice (capacitatea de a bloca transferul de caldura) si considerand ca in imediata vecinatate a suprafetelor peretelui intotdeauna exista un film subtire de aer cu proprietati termoizolatoare, obtinem pentru fiecare material component urmatoarele valori:

Material Grosime Rezistenta termica
(m.p.*grd.C/W)
Film exterior de aer (iarna) - 0,097
Lambriu exterior lemn 20 mm 0,359
OSB 12 mm 0,337
Vata minerala 100mm 10,590
Rigips 12,5mm 0,257
Film interior de aer - 0,388

Rezistenta termica totala a unui m.p. de astfel de perete este deci aproximativ 3,715 K/W. Daca vom tine cont si de puntile termice formate de dulapii structurii portante, rezistenta termica reala a acestui perete devine 3,178 W/m.p.*K. Astfel coeficientul de transfer termic a peretelui este de 0,314 W/m.p. K. Pentru cele mai reci climate din Romania rezistenta termica recomandata pentru perete este de 3 m.p. K / W (de exemplu normele U.S. Department of Energy recomanda pentru zone muntoase cu latitudine de peste 45 grade N gradul de izolare R18 echivalent cu 3,169 m.p.*K/W). Observam ca valoarea estimata pentru acest perete este mai mare si asigura o izolatie termica foarte buna. Pentru comparatie, un perete din beton, pentru a atinge aceeasi rezistenta termica ar trebui sa aiba o grosime de 2,5 m! Mai jos putem compara grosimile necesare ale diferitelor materiale pentru a obtine aceeasi rezistenta termica ca si peretele descris anterior, care are o grosime de 20-22cm.

case pe structura din lemn

O izolatie termica foarte buna reduce considerabil cheltuielile pentru incalzire in timpul iernii sau pentru aer conditionat vara. In tabelul de mai jos sunt estimate consumurile de gaz metan necesare pentru incalzirea mai multor tipuri de case, cu suprafata de 100 m.p. fiecare, avand un singur nivel (2,5 m) si prevazute cu ferestre termopan (aprox.14 m.p.). In toate cazurile am considerat ca podeaua este constituita dintr-o placa de beton de 10 cm, . Calculele au fost facute pentru temperaturi exterioare de -24grd.C noaptea, 0 grd.C ziua si temperatura interioara de 20 grd.C.

Tip Perete Grosime Perete
(cm)
Debit gaz metan
(Nmc/h)
Consum mediu lunar de gaz
(Nmc)
Rigips+Vata
Minerala+OSB
20-22 0,349 252
Lemn Masiv 20 0,568 409
Caramida Porotherm 40 0,547 394
Caramida 30 1,247 920
Boltari Beton 25 1,338 1040

Valorile necesare pentru rezistentele termice ale peretilor vor fi calculate in functie de conditiile climatice ale zonei unde va fi amplasata constructia, iar solutia constructiva va fi adoptata conform acestor calcule si in functie de solicitarile clientului.

Din punct de vedere fonic, o casa din lemn este mediu - izolatoare. Atunci cand zona de amplasare este puternic poluata fonic, putem adauga peretilor materiale suplimentare, cu rol fonoizolant, sau putem adopta solutii constructive speciale, in care se realizeaza separarea fonica a celor doua suprafete ale peretelui.

Instalatiile electrice vor fi realizate respectand toate standardele pentru constructiile din lemn(din Romania si UE) asigurand un maxim de securitate si va fi realizata de electricieni autorizati.Tot odata se asigura instalatia termica,centrala termica,calorifere de otel,instalatia de apa si canal,gresie,faianta,parchet laminat,geam termopan,usi interioare si exterioare,scara interioara.Acoperis compus din grinzi,capriori,asteriala de scindura,tigla metalica,sau altele.Tot materialul lemnos este tratat antiseptic,ignifugat,si uscat la 9%.